dimarts, 7 de juny del 2011

La decisió de Brandes

d'Eduard Márquez


Ed. Empúries, Barcelona, 2006.
Premi Octavi Pellisa 2005. 
124 pàgs.


Llibre breu i de lectura àgil i ràpida, que reflexiona sobre l'art, la fugacitat del temps i la perdurabilitat de les obres. Història amb nazis i un pintor que se sap lliure; una preciosa història d'amor i una vida dedicada a una obra; i de fons (i des de bon principi), un interrogant que ho sobrevola tot: "Tu tries". Tota la teva obra o un quadre de Cranach el Vell pretès per Göring. I darrera la tria material se n'amaga una de personal, és clar.
Algun lector se sent fascinat i absolutament atrapat pel llenguatge: l'autor sap dibuixar escrivint, és meticulós o no oblida els detalls que fan d'un quadre una obra fascinant... però amb l'escriptura i no amb els pinzells, en aquest cas. És un extraordinari exercici de documentació que permet una transmissió excepcional.
Per a d'altres el vocabulari, en canvi, és massa escuet, li falta exhuberància, és massa simple. Lliga amb l'estil d'en Màrquez: despullat, líric, sense concessions ni adjectius sobrers.
Pel que fa a la història i la trama, empat tècnic: a la meitat entusiasma, a la resta no atrapa prou: està bé, però, sense entusiasmar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada